Živilės Avižienytės tapybos darbų paroda Peizažai

favorite Hit: 972

Šiame darbų cikle „Peizažai“ keliu sau tikslą suvaldyti abstrakčios formos bei spalvos santykius.

Pasirinktas tyrinėjimo objektas – peizažas. Lietuviškas pezažas yra turtingas savo spalvomis, kurias dovanoja skirtingi metų laikai. Remiantis pačiu peizažu man norisi eiti į abstrakčią formą, kai kada tik paliekant keletą numanomų peizažo fragmentų ir spalvą. Man abstrakti forma leidžia pabėgti nuo realios tikrovės ir taip tarsi realų daiktą, objektą,  o šiuo atveju peizažą paslėpti po paslapties ir neatpažįstamumo šydu, ir duoti vaizduotę mūsų mąsliam protui. Stengiuosi naikinti peizažo atpažinimo ženklus, paliekant tik tam tikrus peizažo fragmentus, kurie mane sužavėjo, patraukė. Labiausiai mane traukia ankstyvo ryto ir vėlyvo vakaro peizažai, kartais skendintys rūke, ar lietuje. Nedideliame drobės plote bandau sutalpinti tirpstančias, ar rūke skendinčias peizažo dalis (fragmentus), taip pat neužmiršdama ir spalvos. Spalva mano kūriniuose tampa svarbia išraiškos priemone, kuri padeda sukurti peizaže, ar jo fragmente (tapybos proceso metu) slypinčią nuotaiką, gal būt mistišką, neįpareigojančią ir lengvą, o gal būt priešingai. Palieku daug erdvės pačiam žiūrovui improvizuoti, stebėti ir kurti mintimis jam tokį vaizdinį, kokį jis pats nori kurti.
       Šios drobės skirtos žiūrovui pasirengusiam ir nebijančiam kurti savo mintimis ir ieškoti nebūtinai tai, ką aš kurdama įžvelgiau, ar norėjau pasakyti.

Živilė Avižienytė

 

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December