Jubiliejinė dailininkės Gražinos Kuprevičienės darbų paroda

favorite Hit: 738

Prieš daug metų, odą pasitelkusi, kaip itin paslankią ir dideles kūrybos galimybės suteikiančią medžiagą, Gražina Kuprevičienė Loretos Galerijoje pristato savo kūrybos parodą.

Prieš daug metų, odą pasitelkusi, kaip itin paslankią ir dideles kūrybos galimybės suteikiančią medžiagą, Gražina Kuprevičienė Loretos Galerijoje pristato savo kūrybos parodą. Čia  eksponuojami ne tik paveikslai, bet ir artėjančių šv. Kalėdų dvasia alsuojanti eglutė, papuošta Lietuvos Didžiųjų kunigaikščių bei tautinio kostiumo tema sukurtais žaisliukais bei kalėdiniais bumbulais. Pasirinkusi originalų darbų eksponavimo būdą, senųjų kostiumo tradicijų vaizdinius ji perkelia į šiandieną. Kalėdinė eglutė papuošta penkiasdešimčia tekstilinėmis priemonėmis sukurtų unikalių kūrinių – žmonių figūrėlių. Kiekviena jų, savo išvaizda, atspindi tam tikrą periodą, tiksliau tariant du mums reikšmingus laikotarpius, kurie išryškėja per minėtųjų figūrėlių aprėdus. Tai – didieji Lietuvos kunigaikščiai ir XVI a. dvaro gyvenimą menančios istorinės asmenybės bei XIX a. pabaigos - XX a. pradžios tradicinis mūsų krašto tautinis kostiumas. Darbuose stengtasi išlaikyti vizualinę autentiką, tačiau detalėse nevengiama ir interpretacijos.

Šioje parodoje eksponuojamuose odos darbuose autorė pateikia keletą temų. Gražina Kuprevičienė demonstruoja ne tik savitą požiūrį į aplinką, bet ir meistriškai žaidžia odos reljefais, kūrinio paviršiuje jaučiamas interaktyvumas, traukiantis paliesti, pajusti. Darbuose taip pat naudojama tapyba, kuri išbaigia kūrinio mintį subtiliais spalviniais niuansais, suteikiančiais darbams žaismės ir dinamikos.

Gražina Kuprevičienė kuria pasitelkusi odos medžiagą, kuri yra paslanki skleistis tapybiškai, grafiškai ir skulptūriškai. Nors pasirinkti atvaizdai mums pažįstami ir įsirėžę į pasąmonę, tačiau autorė geba naujai pažvelgti į praeities kūrinius ir savo techninių bei meninių gebėjimų dėka, pateikti juos naujai. Darbuose juntama pagarba vaizduojamiesiems, pasididžiavimas sava kultūra. Akivaizdu, jog menininkė kuria apimta įkvėpimo, su didžiule meile ir šiluma savo kraštui, jo istorijai. 

 

Remtasi menotyrininkės Miglės Morkūnaitės-Vervečkienės tekstu

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December