Andriaus Grigaliūno tapybos darbų paroda Gamtos vaizdas

favorite Hit: 1113

"Kurdamas aš visuomet bandau sau atsakyti į klausimą: „Ar menininkas iš tiesų gali sukurti ką nors geriau už mums dovanotą tikrovę?“. Savo paveikslais, kuriuose tapau kasdienius, kartais daugeliui netgi keliančius nuobodulį ar tiesiog nepastebimus objektus, bandau nukreipti žiūrovo žvilgsnį atgal į kasdienybę. Tam tikra prasme stengiuosi būti tarpininku tarp, iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatingos gyvenimo rutinos ir žiūrovo, o paveikslai yra mano

 

"Kurdamas aš visuomet bandau sau atsakyti į klausimą: „Ar menininkas iš tiesų gali sukurti ką nors geriau už mums dovanotą tikrovę?“. Savo paveikslais, kuriuose tapau kasdienius, kartais daugeliui netgi keliančius nuobodulį ar tiesiog nepastebimus objektus, bandau nukreipti žiūrovo žvilgsnį atgal į kasdienybę. Tam tikra prasme stengiuosi būti tarpininku tarp, iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatingos gyvenimo rutinos ir žiūrovo, o paveikslai yra mano komunikacijos forma, kuria stebinčiajam stengiuosi perteikti žinutę, jog ta rutina, kasdienybė, visgi yra nuostabi ir fantastiška. Nuostabi ir verta atsidurti ant drobės, būti varstoma daugybės žmonių žvilgsnių. Paradoksalu, tačiau aš tapau ne tam, kad parodyčiau, jog gebu kurti įspūdingesnius dalykus už realybę. Tą darau, kad atkreipčiau žmonių dėmesį į tai, jog gabiausias kūrėjas yra pats gyvenimas, juk pasaulis kasdien mums leidžia stebėti pačius gražiausius kūrinius, deja neretai į juos atkreipiama dėmesį tik tada, kai jie yra kur nors užfiksuoti. Savo tapyba skatinu žmones jausti estetinį pasitenkinimą žvelgiant į gyvąjį pasaulį, o ne tik į mūsų pačių, žmonių, sukurtus stebuklus. Juk tiek daug visko jau yra prikurta, kad vieną dieną gali imti ir nebelikti vietos dailininko rudens, melancholiškos filosofės žiemos, paukščių balsais prabilusio pavasario ir viską kartu savyje talpinančios vasaros kūriniams.

Tapyba,  parodai „Gamtovaizdis“ nenorėta iškelti globalių problemų ar parodyti savyje giliai glūdinčias vidines emocijas. Šia paroda stengtasi atskleisti paprastas, tačiau, mano manymu, esmines gyvenimo tiesas, kurios sudaro mano grožio suvokimo pamatus. Pagrindinis išsikeltas tikslas, tapant šiuos paveikslus - tai nuolat besikeičiančios saulės šviesos, kuri gamtovaizdžiui suteikia ne tik kitokį atspalvį, bet ir nuotaiką, fiksavimas. Dažnai krintanti šviesa leidžia mums įžvelgti netikėtų niuansų įprastoje kasdienybėje, o taip pat ji visada suteikia galimybę matyti aplink esančią apčiuopiamą realybę, šiuo atveju gamtovaizdį, tokį, koks jis yra – natūralų ir gražų pačiu savimi. Toks estetinis pagrindas buvo pasitelktas ir ieškant kūrybinio įkvėpimo. „Gaudant“ šviesą buvo tapyta greitai ir impulsyviai, stengiantis neatsilikti nuo šviesos pokyčių, kadangi kartu su ja keičiasi ir visas bendras vaizdas. Šviesa – tai gyvybės šaltinis, todėl ir aš norėjau, kad mano paveiksluose vaizduojami objektai atrodytų gyvybingi. Tapant šiuos paveikslus, buvo pasitelktos kūrybos raiškos priemonės, padėjusios pavaizduoti nuolatinį gamtos formų ir šešėlių kitimą – tai dinamiški potepiai, kurie ardydami tiesiogiai realistišką vaizdą, jo tikrumą formuoja per intuicijos, nuotaikos ir momento laikinumo prizmę.

Todėl šią parodą skiriu žiūrovui, kuris yra neabejingas gamtos grožiui. Taip pat ją skiriu ir tiems, kurie to nepastebėjo – galbūt ši paroda atskleis naujų gyvenimo spalvų ir dar vieną priežastį grožėtis aplink supančiu pasauliu."

Andrius Grigaliūnas

 

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December